Self Care i sommartider!

Self Care i sommartider

🌞 Vi Ă€r i mitten av juli och vi njuter av sommarens underbara dagar, men jag Ă€r nyfiken pĂ„ hur du tar vara pĂ„ sommaren i sommar?

Har du tid för Self Care eller har du lagt allt pĂ„ paus? Är att göra ingenting din Self Care för bĂ„de kropp, knopp och sjĂ€l eller skulle du kunna göra nĂ„got mer?

Self Care var ett ord som dök upp förra Äret, och för mig var det ett klockrent ord. DÄ egenvÄrd lÄter sÄ kliniskt, men det Àr ÀndÄ samma innehÄll eller hur?

Att ta hand om oss sjÀlva, och vÄrda oss sjÀlva eller hur?

SÄ idag tÀnkte jag skriva om Self Care, och dÀr jag vill inspirera dig att ta vara pÄ sommaren. DÀr jag vill att du ska anvÀnda dig av Self Care, för att stÀrka upp ditt HÀlsokonto inför den kommande hösten.

Hur lÄter det?

🙏 I ett inlĂ€gg i onsdags skrev jag om att jag hade varit pĂ„ en tyst retreat, och att vara tyst kan verkligen vara en utmaning för alla. Men Ă€ndĂ„ om vi vĂ„gar ta oss tiden och bara landa i tystnad, vad kan dĂ„ hĂ€nda?

Att bara vara tyst och njuta av tystnaden, Àr inget som bara Àr dÀr utan vi behöver ta en liten stund i taget och sedan utöka tiden. DÀr vi ocksÄ bestÀmmer oss för att vara tacksamma, för den stund som blev. Idag fixade jag 3 minuter, det var bra och efter nÄgra gÄnger kanske du inser att du varit i tystnad med dig sjÀlv en hel kvart!

Wow, inte klokt hela 15 minuter och du vÀxer pÄ alla hÄll och kanter.

En övning som jag ocksĂ„ tipsade om i mitt inlĂ€gg i onsdags vara att hjĂ€lpa tystnaden, med att vĂ€lja en liten ramsa dĂ€r du sĂ€ger ”Jag slĂ€pper” mer behöver du inte sĂ€ga, men du sĂ€ger det flera gĂ„nger. Det Ă€r sĂ„ lĂ€tt att andra tankar poppar runt som popcorn, nĂ€r vi vill försöka hitta tystnaden. SĂ„ dĂ€rför kan ett fokus pĂ„ nĂ„gra ord hjĂ€lpa oss att landa.

Genom att sÀga att jag slÀpper, innebÀr inte bara att du slÀpper in nya underbara möjligheter utan vem vet vad du slÀpper taget om?

Det tog ett tag innan jag insÄg, att nu kommer jag bÄde slÀppa in och slÀppa taget om nÄgot, men varför inte och jag blev enbart tacksam och nyfiken.

SÄ ett första tips idag Àr att ta en Self Care stund och bara omfamna tystnaden.

🧐 Ett annat tips, som jag kom och tĂ€nka pĂ„ dĂ„ en kommentar kom om stĂ€mbandkatarr. DĂ„ Ă€r det verkligen viktigt att vara tyst och hitta sĂ€tt att njut av den sĂ„ den blir en Self Care tillvaro.

Min rekommendation hÀr var att testa att ta en stund och bara andas medvetna andetag. DÀr vi andas in genom nÀsan, och nÀr vi andas in sÄ andas vi enbart in omtÀnksamhet och kÀrlek till vÄr hals och stÀmbanden. Sedan nÀr vi andas ut sÄ andas vi ut genom nÀsan och dÄ andas vi ut allt skrÀp, som fastnat i vÄr hals och vÄra stÀmband.

Den hÀr övningen, funkar Àven för andra ÀndamÄl.

Kanske du har nÄgot strul i din mage, din höft, dina tÄr eller i ditt huvud eller ögat eller vad som. NÄgot som du lÀnge varit irriterad över, men som aldrig slÀpper. Du förstÄr inte vad du ska göra eller vad du vÄgar göra, sÄ Àven hÀr stanna upp ta en stund i tystnad och andas in omtÀnksamhet och kÀrlek till dina tÀnder, din axel eller vad som.

🙏 Att du bara fyller pĂ„ med omtĂ€nksamhet och kĂ€rlek, istĂ€llet föra att mentalt slĂ„ din underbara kropp, knopp och sjĂ€l.

🙏 Att du medvetet för varje andetag andas in tacksamhet, kĂ€rlek och omtĂ€nksamhet till nĂ„got inom dig. Och sĂ„ lĂ„ter du allt detta bubbla runt som sockerdricka, för en liten stund. Och sedan nĂ€r du andas ut sĂ„ slĂ€pper du taget, om allt skrĂ€p som ligger och skramlar inombords.

Det Àr mÄnga som pratar om att vi ska andas in genom nÀsan och sedan ut genom munnen. Men jag började för nÄgra Är sedan att andas enbart med nÀsan, och det var inte lÀtt utan helt klart en utmaning.

Det jag upptÀckte efter som var hur det gick lÀttare, och att jag kÀnde hur mina andetag blev mer kraftfulla och hÀrliga.

Att andas har ju varit nÄgot som vi varit oroliga för under pandemin, och för mig blev dÄ andningen Ànnu viktigare. Jag vill stÀrka mina lungor och mina andetag, för att ge min kropp maximal kÀrlek och omtÀnksamhet.

Att andas lÄter enkelt, men hur mÄnga Àr det inte som stress andas och dÀr andetaget enbart vÀnder i bröstkorgen. SÄ varför inte ta vara pÄ tvÄ underbara övningar i sommar, för att stÀrka ditt HÀlsokonto bÄde till kropp, knopp och sjÀl!

🌞 Å, vet du vad du kan ligga i solstolen och njuta av solen. Eller om du Ă€r pĂ„ jobb, ta en stund nĂ€r du gĂ„r pĂ„ toa och bara njut av tystnaden och andetaget.

Allt detta kostar enbart din tid och medvetenhet, har du insett detta?

Det skrivs sÄ mycket om att hÀlsa kostar pengar, men det Àr nÀr vi inser och förstÄr att möjligheter finns mitt framför vÄr nÀsa. Det Àr dÄ som vi kan vÀlja att göra en förÀndring eller mota olle vid grind.

SÄ vad vÀljer du?

💖 Som din mentala hĂ€lsoinspiratör sĂ„ Ă€lskar jag att snurra fart pĂ„ fastbrĂ€nda och vidbrĂ€nda tankar, för att du ska hitta din mĂ„ bra frekvens för livet. Alla har möjligheten att ta vara pĂ„ den, allt som du behöver Ă€r att ta vara pĂ„ denna enkla möjlighet.

Ett tips Àr ocksÄ att hÀr pÄ min sida kolla under krönikor. DÀr hittar du mÄnga tankesnurrande krönikor, och inte bara det utan hÀr finns sÀndningar frÄn den podd jag gjorde under ett par Är.

KÀnner du ÀndÄ att du skulle behöva en kickstart, för att hitta din ingÄng till din mÄ bra frekvensen. KÀnner du att du inte riktigt fixar att öppna din dörr, hör dÄ av dig sÄ tar vi det dÀrifrÄn.

🎧👀 Just nu kan du köpa en Walk and Talk coaching, timme för 650:- och sĂ„ ser vi vart vi hamnar. Kanske öppnar vi dörren direkt eller sĂ„ kanske den har suttit fast alldeles för lĂ€nge, och vi behöver ta nĂ„gra tillfĂ€llen till.

Nyhet! I höst kommer jag Àven att köra mitt YAPS pass (Yoga-Avslappning-Pilates-Stretch) pass i egen regi. SÄ finns du i LuleÄ, sÄ Àr detta en möjlighet för dig att stÀrka ditt andetag, din rörlighet, din balans, och ditt Self Care konto.

Tack för att jag fick lÄna dina tankar en stund. Tipsa gÀrna fler om mitt nyhetsbrev, som i vanliga fall Àr min krönika i LuleÄ Gratistidning, men som just nu har sommarstÀngt.

💐 Önskar dig en underbar och fin dag!

💖 Din mentala hĂ€lsoinspiratör Tina Persson

LĂ€mna ett svar